cărţi noi

am citit în ultimele zile câteva cărţi noi de poezie (2011) despre care aş fi putut (aş fi avut impulsul) să şi scriu. de pildă, “poemul delahoya” (Dorin Mureşan), “Ayla” (Gelu Vlaşin), “Poema desnuda” (Crista Bilciu), “O sută cincizeci de mii la peluze” şi “Asigurări de viaţă” (Diana Iepure şi Florin Hălălău), “Unelte de dormit” (Ioan Es. Pop), “Poeme de putere” (pe aceasta am recitit-o), “Ulise şi jocul de şah” (tot recitit-o), ultima carte a lui Dan Sociu (tot recitit-o). dar iată că n-am scris. stilul meu dezordonat…

am regăsit însă cateva cuvinte despre “somnul tău îmi face bine” (Mălin Stan), pe care de altfel autorul le-a şi pus pe coperta cărţii recent apărute la Brumar:

Un tango tulburător, în surdină. Cu atât mai tulburător cu cât unul dintre parteneri s-a pierdut de mult – dacă a existat cândva – de unde un întreg ceremonial de absenţă şi recuperare. Iubita eului liric e filtrată, subţiată de tot ce e exterior, în timp ce eul liric confiscă, devorează tot acest spaţiu şi îl recrează în interior ca să o poată căuta. Ce atinge nu mai are substanţă uzuală, ca şi cum lumea nici nu ar mai exista cum o ştim. Cotidianul e reificat şi privat de capacităţile sale spaţiale. Undele onirice se insinuează şi ele în acelaşi om-lume-hologramă, unde inclusiv sensul materiei celei mai neînsemnate e distorsionat şi instinctul de supravieţuire inversat. Peliculă exterioară în desfăşurări strict interioare, până la insuportabil. Până la implozie.
Să nu ne închipuim că dacă aceste desfăşurări vizibile (şi mai ales invizibile) de forţe, de spaime, aceste bântuiri apocaliptice febrile, ca un miraj în poezia lui Mălin Stan, sunt puse în pagină, se şi întâmplă (ca) în spaţiul nostru şi în timpul nostru (sau (ca) în spaţiu-timpul nostru). Dar ele nu sunt nici “ieşite din uz”. O epopee cât o singură stare!

PS: tot zilele trecute i-a apărut şi lui Marius Ianuş o nouă carte. mă îndrept repede spre ea 🙂

Reclame

2 răspunsuri to “cărţi noi”

  1. Petruţ Pârvescu Says:

    felicitari!

  2. daniel Says:

    va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: