lepşu-mâţa. poezia, iarna

via poiematike, via ora25, via Belle de Jour, via holicica & tetris şi nu doar (poţi urma firul din aproape în aproape până te vei pierde, ca mine :D), am primit responsabilitatea de a duce o carte mai aproape de tine. mesagerul pretinde însă un raspuns pentru serviciile dezinteresate 😀

întrebare (grea): de ce-ai citi poezie (după toamnă) iarna?

termen
: 26 noiembrie 2009, (după mâine) poimâine!

premiu
: câştigătorul alege o carte de poezie (oricare) din cele prezente la Gaudeamus, îmi comunică titlul şi dacă doreşte să o primească prin poştă sau ne vedem la târg. va avea şi autograful autorului/autoarei.

PS: posibil să fie şi un premiu surpriză (dacă primesc cumva un exemplar (în plus :P) la vreuna din lansările la care particip)

fiind un fel de leapşă, mai mult: o lepşu-mâţa, câştigătorul se obligă să o dea mai departe (cartea se schimbă, întrebarea se schimbă, căştigătorul se schimbă, restul se poate păstra), şi nu oricum, ci în condiţii speciale, dacă se poate 🙂

Later Edit: PREMIILE

Marele Premiu Lepşu-Mâţa:
Ioana şi Aida

din cauza atipicului acestui concurs (de împrejurări :D), ele trebuie şi să aleagă, şi să fie alese. Aida va alege (orice carte de poezie de la târg), întrucât Ioana deja a fost aleasă, (vehemeeentt) (cu toată împotrivirea… constructivă a celuilalt :P) şi de un membru al juriului, chiar şi de un concurent, iar în momentul decisiv (telefonic) de Ofelia Prodan. care vrea să-i ofere ea premiul. unul – spune Ofelia – cât se poate de potrivit în context: cartea Invincibili.alţi autori şi chiar, de fapt, o editură au urmat/agreat modelul (şi-au numit, care va să zică, fiecare propriul cititor, printr-o operaţiune deosebit de suspectă şi ingenioasă denumită autograf :D) şi avem astfel:

premiile Brumar – Gaudeamus 2009:
Violeta – Omul disponibil, de Ion Zubaşcu
Emilia – Memoria fluviului, de Monica Patriche
Angelica – Cartea lui Iov, de Şerban Foarţă

(posibil) Premiu special:
Ora25, care nu mai poate citi atât de multă poezie, va fi premiat de Fundaţia „Noi Citim” (standul 393, nivelul 7.70  la Gaudeamus), via myself, cu Politic (in)corect – Despre România, dar cu dragoste (carte de dialog între Camil Roguski şi Monica Tatoiu), dar numai dacă (& după ce) o voi câştiga (şi, aşadar, citi) eu, ca urmare a comentariului de aici (puteţi încerca şi voi, concursul e încă deschis)

jurizarea a constat în lobby pt. cititorii de carte de poezie, atât în faţa publicului larg, precum se poate observa din comentariile din subsol :P, precum şi în spatele unuia mai restrâns, la o apă plată cu mine însumi la Gaudeamus.

ar mai fi de spus că:

Aida Hancer e aşteptată să-şi exprime public opţiunea pentru cea mai bună carte de poezie a târgului, acea carte pe care şi-o doreşte acasă :D. Aida va fi purtătoarea lepşu-mâţei mai departe, de acum cu o responsabilitate crescută: este pentru prima oară în istorie când lepşu-mâţa a primit titlul onorific de Mare Premiu. de acum se va plimba cu marele titlu, dar mai ales cu spiritul printre noi! 🙂

Reclame

49 răspunsuri to “lepşu-mâţa. poezia, iarna”

 1. ora25 Says:

  hiii! felicitări pentru noul rol de pastor al mâţei lepşinate. 🙂 iarna, cineva ar citi poezie de consolare.

 2. ioana Says:

  Raspunsul negindit:
  Pt. ca pur si simplu iarna iar n-ai chef de facut altceva…
  (Raspunsul gindit indelung, pina miine)

 3. e.e.e.! Says:

  super tare ideea cu: „câştigătorul se obligă să o dea mai departe (cartea se schimbă” uite asa se leaga prietenii noi 😀

  ah, m-ai gasit cu ideea de concurs ca tot sunt o impatimita a lor :)))))

  citesc iarna poezie ca sa imi amintesc ce am facut si primavara, vara, toamna, ca sa fie ciclul complet 😀
  aaaaa si ca sa imi amintesc ca si iarna asta va trece, ca si toamna, primavara, vara ( au trecut, vor trece 😀 ) ca si cartea care va fi data de la cititor la cititor, dar uite, cunoasterea si poezia raman.. in noi 😀

  mana de la mana 😀

 4. aida Says:

  ca sa aiba timp sa se coaca, si vara sa semanam proza!!

 5. daniel Says:

  exit-poll one: vechiul pastor al mâţei e văzut la urne dis-de-dimineaţă, dar pierde procente pe timpul zilei şi se-ndreaptă spre un onorant loc 3. în prim plan două competitoare înrăite face to face către turul 2 (una uşor populistă pe la final, dar cu un program consistent, cealaltă cu atac sub centură). se anunţă însă o revenire de senzaţie 😀

 6. ora25 Says:

  hehehe, eu am cam obosit, o să citesc poezia mai încet.

 7. daniel Says:

  ce zici de-o jurizare de consolare? 😀

 8. ora25 Says:

  aham. da. perfect. 🙂 eu sunt mai tehnică aşa, nu aş fi un juriu competent pe latura artistică deci: susţin cu tărie acordarea premiului pe considerente de viteză 😀 şi trimiterea lui – pe negândite – la ioana.

 9. ioana Says:

  multumesc, ora25… las’ ca o sa vada mai tirziu ddm, chiar ca o sa revin in fortza (precum crin ‘escu peste vreo 5 anishori)…

 10. ora25 Says:

  n-ai de ce! sper să se ţină cont de jurizarea-mi 😀

 11. ioana Says:

  bun…
  ddm, m-am cam razgindit.
  e greu sa fac, vorba Simonei Popescu, „pledoaria mea pentru poezie”. m-am gindit, mai intii, sa-ti scriu in rime sau, vorba maestrului Foarta, „rimelari”.
  apoi sa-ti raspund prin titluri de volume de poezie. raspunsul meu ar fi sunat astfel: citesc iarna pt. ca „nuferii mor in cada”, pt. ca imi tine loc de „circul domestic” etc.
  dar am senzatia ca as trisa. as putea fi pur si simplu sincera raspunzindu-ti: citesc poezie oricind, oricum, la fel de simplu si de natural cum maninc, cum dorm sau cum respir.
  atit. tot restul e „blank”.

 12. ioana Says:

  ddm, te mai rog ceva: ignora raspunsul meu de dincolo, cu topul criticilor de poezie. nici nu-l posta. ai dreptate, e riscant si oricum inutil. ti-ai ridica in cap toti binevoitorii. si apoi, pina la urma, citim poezia, foarte rar ne verificam senzatiile postlectura cu ajutorul criticilor de poezie, nu?

 13. ora25 Says:

  domnule, am o intuiţie fantastică! deci acuma chiar insist ca ioana snow-blank să câştige lepşu-mâţa! 🙂

 14. daniel Says:

  am spus mai sus de surprize, deocamdata sa marcam prima zi de lepsu-mata din cele 3. nu va pleca de pe aceasta pagina asa oricum, asta e deja clar, dar sa nu anticipam 🙂

  ora25, 10x! ne mai consultam pe e-mail, cu usile inchise – in secret, na! 😛

  PS: Ioana, nu se ignora nimic, la timpul lor toate 🙂

 15. ora25 Says:

  sigur. poate recuperează cineva viteza! 😀 😀

 16. daniel Says:

  poziţionare bună a Ioanei. sub aparenţa retragerii orchestrează atacul. a nu vă lăsa duşi în eroare de ludic!! ceva accente livreşti, dar ea nu se califică pt. lepşu-mâţa (n-are blog). aleargă însă de una singură (deocamdată) pt. premiul surpriză. greu de surclasat!

 17. daniel Says:

  exit-poll two, începem dimineaţa aşa:

  Aida, semănăm proză ca să culegem poezie? îmi surâde ideea (eu ştiam varianta invers 😀 )

  Alexandra, dacă Aida răspunde DA, ciclul ei e şi mai complet. cuprinde şi proză 😀

  mie îmi place mai mult varianta soft: prozopoem (sau, de ce nu, poeme narative :P), în juriu e acum şi ora 25. pe scurt: se complică lucrurile.

  start pt. ziua a doua!!

 18. angelica Says:

  Dragă mamă Dragă tată
  Aici în Siberia iarna-i a dracu’ de grea
  Abia mai facem faţă
  Numa’ Tătuca Stalin are mare grijă de noi
  Ne-a trimis de curând un camion
  cu haine groase şi hrană
  Ce mult ne-am bucurat
  Acum stau înfofolit ca un burghez într-o
  cojoacă lungă călduroasă
  Şi citesc până-n miez de noapte
  Puşkin şi Esenin la lumina lămpii cu gaz.

 19. Violeta Says:

  Citesc poezie pentru ca imi leagana visele. Toamna/iarna citesc si mai multa poezie pentru ca am nevoie sa aduc in viata mea mai multa lumina. Poezia ma linisteste si deopotriva ma tulbura. Poezia ma face sa ma simt mai frumoasa, „ca iarba-n roua, ca sub ploaie-graul”. Toamna/iarna, prin poezie, uit si mai mult de mine insami, evadez astfel, aflandu-ma pe neasteptate, pe un alt taram, unul insorit, luxuriant si misterios.

 20. Violeta Says:

  Si eu votez pentru Ioana sa primeasca ea premiul, chiar daca nu are blog, sa se recurga la o derogare! Marturisesc ca am ezitat sa particip la concursul propus de Daniel pentru ca intrebarea lui mi se pare f grea si toti cei care citim si scriem versuri presupun ca ne este dificil sa raspundem, la fel de greu cum ne-ar fi sa vorbim despre noi insine.
  Si apoi, ca sa-l parafrez de data asta chiar pe Daniel, Poezia ne ia deoparte si ne spune… „deoparte” … nu prea ii place Poeziei sa-i fie dezvaluite farmecele.

 21. ora25 Says:

  din juriu fac acum parte şi eu şi deja se fac presiuni asupra mea să îmi modific sistemul de vot. aproape că am cedat şi mă bate gândul să sugerez desemnarea a doi câştigători.

 22. daniel Says:

  nu se poate în secret cu un astfel de juriu, ba mai intră vântul, ba voicul&escu, ba ne mai ascultă cineva :D, în mare: rămâne de văzut 😛

 23. alex moldovan Says:

  @ora25 Rezistă! Ştim că poţi 😉

 24. ora25 Says:

  deci cele mai multe voturi se îndreaptă nesecret spre ioana. să vedem cine va frauda alegerile. 😀

 25. ora25 Says:

  aaa, da, pot :))). că era să nu observ esenţialul. re-zis-teeen-ţă, pa-ce şi cadeeen-ţă!

 26. alex moldovan Says:

  Dacă-i vorba de fraudat, pot să dau oricând o mână de ajutor :D.

 27. ora25 Says:

  ştiţi că alex e iniţiatorul acestei mâţe, da? 🙂 vedeţi ce grijă are de ea şi cum o conduce din poartă-n poartă!?

 28. daniel Says:

  iniţiator-jucător, dap 😀

 29. ora25 Says:

  mâi! oamenii participă trup şi suflet şi noi, ca nişte de-ăia care muşcă mâna care ne hrăneşte mâţa… lăsaţi lepşu-mâţa să se ducă unde vrea ea!

 30. ora25 Says:

  ce se-ntâmplă, doctore?

 31. daniel Says:

  o mica manevra de fraudare. a fost stopata. procesul se reia 🙂

 32. daniel Says:

  end of the day two. ultimul exit-poll

  în competiţie au mai intrat Angelica, direct din Siberia, şi Violeta, o poetă sensibilă din Moldova. a noastră. deşi pare (pe ascuns :P) că ar fi opuse, multe chestii s-ar putea să le lege până la urmă 😀

  mâine, câştigătorii!!

  Later Edit, 27 noiembrie, 00.17: chiar în această clipă se desemnează câştigătorii 😀 numele lor vor apărea la Later Edit-ul din postare.

  mulţumiri pentru participare şi pentru interes! (au fost peste 500 de afişări la această postare, cine s-ar fi aşteptat…)

 33. ora25 Says:

  aşaaaaa, mulţumesc pentru premiul special, îmi cer scuze că nu l-am revendicat încă şi că nici nu l-am primit că îl şi dirijez către altcineva (nu ştiu către cine… către cine-l merită!). am făcut şi umpic de mate cu dna. tatoiu in liceu, se imbrăca mişto.

 34. daniel Says:

  te anunt cand termin de citit, m-a intrebat doamna Tatoiu cine e ora25, i-am spus ca o fosta eleva 😀

 35. ora25 Says:

  >))))) aham. bravo!

 36. alina Says:

  eu iubesc iarna in ea m-am nascut

 37. aida Says:

  ok ok, eu mi-as dori cartea parintelui pintea, ultimul lui volum aparut la CR. cer iertare ca trec asa repede pe aici, dar ultima si cea mai trista veste recenta, legata de moartea lui Marin Mincu m-a tulburat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: